Logga in


Användarnamn:

Lösenord:

Kontakt
E-post: contact@smmi.nu
Telefon: 0737-082 565
pg 46 08 46-9

På gång
• Kolla kalendariet!

Kampanjer

Aktuellt

2012-10-05 Om köttskatt i dagens GP: Elin Röös, doktorand på institutionen för energi och teknik på SLU, rekommenderar hårdare nypor om det ska bli ett trendbrott:

”–Det måste till politiska styrmedel för att få ner köttkonsumtionen, exempelvis en köttskatt. Vi kan inte vänta på konsumenternas attitydförändring om miljömålen ska nås. Det tar alldeles för lång tid."

Läs mer här.


2012-10-01 Varför äter amerikaner mindre kött?

Thomson Reuters Health Poll ger Svaret:

1) Hälsans skull
2) Prisets skull
3) Djurens skull
4) Miljöns skull

Läs mer här.


2012-09-23 Rösta på Joel Borg som årets miljöhjälte. Han har som en av hjärnorna bakom musikfestivalen Way Out West tagit miljöarbetet ett steg längre genom att under 2012 års festival enbart servera vegetarisk mat på festivalområdet. Rösta här.

2012-09-22 Potentiell riksdagsmajoritet för minskad köttkonsumtion. Sara Karlsson (S), Helena Leander (MP), Jens Holm (V) samt SMMI:s medarbetare Jonas Paulsson har skrivit en gemensam debattartikel.

En global livsmedelskris drabbar världens fattiga hårdast. Redan i dag är närmare en miljard människor kroniskt undernärda. I en värld där befolkningen växer och som förändras genom klimatförändringarna är det inte rimligt att storskaligt slösa högkvalitativa vegetabilier och värdefull åkermark på att föda upp djur för köttproduktion när samma areal skulle kunna mätta betydligt fler med vegetarisk mat. Den globala livsmedelskrisen förstärks av en ständigt ökande efterfrågan på jordbruksmark som är en begränsad resurs.

Läs hela debattartikeln här.


2012-09-17 City Gross kapar momsen på frukt och grönt. Företaget hörsammar Livsmedelsverkets apell om en nationell strategi för mat och hälsa genom en kraftig och varaktig prissänkning på frukt och grönt från och med i dag. Läs mer här.

2012-09-03 Potentiell riksdagsmajoritet för minskad köttkonsumtion. I dag skriver Sara Karlsson (S), Helena Leander (MP), Jens Holm (V) samt vår medarbetare Jonas Paulsson i Östgöta Correspondenten:

"På skolor, sjukhus och andra offentliga kök kan inslaget av goda och hälsosamma gröna rätter öka. På samma sätt behöver jordbrukspolitiken stödja en utveckling där högkvalitativa vegetabilier i större utsträckning går direkt till människoföda i stället för att tappas bort på omvägen genom ett djur. Det är både mer effektivt och mer solidariskt."

Läs hela debattartikeln här.


2012-08-26 The Guardian skriver i dag om en svensk rapport från The Stockholm International Water Institute.

"Leading water scientists have issued one of the sternest warnings yet about global food supplies, saying that the worlds population may have to switch almost completely to a vegetarian diet over the next 40 years to avoid catastrophic shortages."

Läs hela artikeln här.


2012-08-20 Malmöfestivalen har i år 82 matstånd. Nytt för året var kravet att alla ska erbjuda minst en vegetarisk rätt.

– Malmös politiker har beslutat att staden ska vara hållbar 2020. Om det ska bli mer än ord måste vi agera. Jag skulle egentligen vilja ha hårdare krav, men ställer vi för hårda krav just nu så riskerar vi att förlora mångfalden, säger festivalgeneral Karin Karlsson.

Läs mer här.


2012-08-09 Årets Way Out West är en köttfri zon. För första gången är all mat som serveras på festivalen vegetarisk. Way Out West skriver på sin hemsida:

"Den mat vi äter och den vi slänger står för ca 25% av medelsvenskens klimatpåverkan. Vi måste göra något, det är vi själva som bestämmer vad vi äter.

Under 2012 kommer Way Out West endast servera vegetarisk mat. Det innebär att all mat, både till personal, publik och artister kommer vara vegetarisk. Om ni väljer att äta en bratwurst efter festivalen är helt upp till er. Men under festivalen i Slottsskogen finns inte det alternativet. Vi tvingar inte folk att sluta äta kött, men om vi kan påverka miljön om så endast för några dagar så gör vi det. Vi vill sudda bort myterna om att vegetarisk inte är gott och inte mättar, vi vill ifrågasätta normen om att kött är det normala och vegetariskt det onormala."


2012-08-03 Jyrki Niemi, professor i lantbrukspolitik, varnar för hungersnöd och politiska oroligheter i fattiga länder på grund av höjda matpriser.

– Då befolkningen i de här länderna övergår från vegetarisk kost till en mer västerländsk med kött- och mjölkprodukter behöver djuruppfödarna mer spannmål. Vi borde få allt mer skörd samtidigt som det finns allt mindre ny åkerareal att ta i bruk.

Läs mer här.


2012-07-22 Det nederländska riksdagspartiet Partij voor de Dieren vill ha köttskatt. I sitt partiprogram inför de allmänna valen i september, skriver partiet att momsen på bör ökas från 6 till 19 procent för att kompensera för de externa kostnaderna.

Förslaget får stöd från flera experter. En holländsk byrå som undersökte effekten av skatten säger att den minskar köttkonsumtionen med 2-5 procent och inbringar 700 miljoner euro för den nederländska statskassan.

Se en video om köttskatten här.


2012-07-15 Missa inte ETC:s extra tjocka köttnummer.


2012-07-13 FN inleder ett märkligt samarbete med köttindustrin.

FN:s senaste miljörapport GEO-5 skriver att köttet står för 18-25 procent av växthusgaserna. Miljöekonomer på Världsbanken som samverkar inom ramen för FN:s ekonomiska och sociala råd menar att köttet står för 51 procent av växthusgaserna.

Men vad händer… Jo, Frank Mitloehner av alla tänkbara människor, känd för sitt påstående att köttet står för mindre än 18 procent av växthusgaserna, blir ordförande för ett nytt partnerskap mellan köttindustrin och FAO.

Läs mer här.


2012-06-23 Finns en köttskatt i pipeline måntro?

Debattartikeln ”Vår ohållbara konsumtion utarmar jordens resurser” i DN är undertecknad Fredrik Reinfeldt, Lena Ek och Gunilla Carlsson. De skriver bland annat att de arbetar ”för att ekonomiska styrmedel ska bli centrala verktyg för att stimulera utvecklingen mot en grön och inkluderande ekonomi”.

Läs debattartikeln här.


2012-06-22 Operasångaren och debattören Rickard Söderberg, som är en av landets främsta tenorer, har startat en insamling för minskad köttkonsumtion. Orsaken förklaras här:


2012-06-14 Mjölkfett bakom vanlig tarmsjukdom. I en ny studie i tidskriften Nature har amerikanska forskare nu gått till botten med hur inflammationen verkligen uppstår i tarmarna.

"När forskarna pekar ut mjölkfettet så handlar det egentligen om allt animaliskt mettat fett, men det finns i synnerhet i mejeriprodukter. Just att den västerländska kosten spelat in för tarminflammationerna är en hypotes som funnits, men som ingen tidigare lyckats bevisa."

Klicka här för att läsa mer.


2012-06-12 Tung svensk 25-årsstudie visar att LCHF-dieten inte ger en permanent viktnedgång, utan viktuppgång på lång sikt och för tidig död i hjärt-kärlsjukdomar.

"While low carbohydrate/high fat diets may help short term weight loss, these results of this Swedish study demonstrate that long term weight loss is not maintained and that this diet increases blood cholesterol which has a major impact on risk of cardiovascular disease."

Läs mer här.


2012-06-07 DN uppmärksammar det nya förslaget till nordiska näringsrekommendationer.

"– Ur industrins och jordbruksbranschens synpunkt är rådet om att minska på kött mycket kontroversiellt, även om det är väl grundat i vetenskap. Det ska bli väldigt intressant att se om detta råd överlever lobbyisternas kampanjer så att det finns med i den slutliga versionen av nya nordiska näringsrekommendationer. Köttproduktion har väldigt stor ekonomisk betydelse för jordbruksbranschen, eftersom mycket av växtodlingen går till djurfoder."

Läs mer här.


2012-06-06 En ny blytung rapport från FN:s expertpanel för hållbar utveckling lyfter problemen med den globalt skenande köttkonsumtionen.

"For example, approximately three-quarters of all human land use is for meat and dairy production. Red meat is several times more demanding of land and water than poultry or vegetarian foods, and is also linked to cancer and heart disease. Policies encouraging lower consumption of red meat would contribute to the MDGs related to human health and environmental sustainability."

Läs hela rapporten här.


2012-05-30 Kornas lyckliga tid på bete krymper. Uppluckringen av beteskravet är gjort helt i enlighet med Svensk Mjölks önskemål. Bland annat detta skriver flera veterinärer i Svenska Dagbladet:

"Livet som mjölkko är hårt. Djuren är pressade att producera maximalt av sin förmåga, med en rad produktionssjukdomar till följd. Under 8-10 månader om året vistas de inomhus. Hälften står då uppbundna med en rem runt halsen, andra hälften går i lösdrifter på betonggolv med mycket begränsat rörelseutrymme."

Läs hela debattartikeln här.


2012-05-24 Vänsterpartiet presenterar i en ny rapport partiets förslag till lösningar för att möta klimatkrisen.

"En ansvarsfull hållning vore att anta ett nationellt mål om minskad köttkonsumtion"

Läs rapporten här.


2012-05-22 Professor Stig Bengmark och Jonas Paulsson från Köttfri måndag uppmanar socialminister Göran Hägglund att använda konsumtionsskatter.

"Ha djärvheten att pröva ekonomiska styrmedel för att öka konsumtionen av bra livsmedel som gröna blad, baljväxter, rotfrukter, frukt och fullkorn och minska konsumtionen av animalier och snabba och tomma kolhydrater som socker."

Läs mer här.


2012-05-15 Kuwait och USA tillhör värstingligan med störst ekologiskt fotavtryck – Sverige är på 13:e plats. Det avslöjar 2012 års upplaga av WWFs Living Planet Report som mäter tillståndet på jorden.

– Vi måste komma bort från fossilberoendet och rika länder behöver minska sin köttkonsumtion. Det krävs beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

läs mer här.


2012-05-11 Gallup: Lchf-trenden växer fortfarande.

"Var tredje av dem som köper rött kött varje vecka planerar att öka sitt köttätande. Också andra köttätare planerar att fortsätta konsumera kött som förut."

Läs mer här.


2012-05-07 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin inbjuder DIG till seminarium 7 maj om den globala köttexplosionens effekter för människors hälsa och för miljön.

Finns det ett samband mellan kött- och charkkonsumtion och cancer? Vilka avtryck gör vår köttkonsumtion på klimat och miljö?

Läs mer här..


2012-05-03 Svensk mat- och miljöinformations profil Toivo Jokkala skriver om kött och miljö i SSU-tidningen Frihet.

"SAMTIDIGT RISKERAR KÖTTBOOMEN även på ett mer direkt sätt människors försörjning i de fattiga delarna av världen. Det krävs stora mängder odlingsbar mark för köttproduktion"

Läs artikeln här.


2012-04-21 Miljöorganisationer i Finland fördömer LCHF-dieten.

"Enligt miljöorganisationerna bör man hellre äta rotfrukter, potatis, baljväxter, inhemska grönsaker, frukt, bär och svamp. Man kan få protein av till exempel soja och tofu, som enligt organisationerna belastar miljön betydligt mindre än köttprodukter."

Läs mer här.


2012-04-10 En återkommande ekologisk vecka blir ett sätt att introducera vegetariska rätter i skolorna i Örnsköldsvik och samtidigt öka kunskapen om ekologiska livsmedel.

"I en succesiv övergång till fler vegetariska rätter i skolan ser kommunstyrelsen det som angeläget att eleverna görs delaktiga i förändringen."

Läs mer här.


2012-04-01 Knivsta kommun börjar servera en vegetarisk måltid i veckan, utan alternativ kött- eller fiskmåltid. Kommunfullmäktige sa ja till kommunstyrelsens förslag.Motionen kom från Folkpartiet och kommunen är moderatstyrd. Läs mer här och här.

2012-03-23 Frågan om klimateffekterna av köttproduktionen har fått allt större fokus på senare år enligt en ny artikel i Fria Tidningen.

– Skatter på kött har diskuterats, konstaterar Robert Paulsson på Jordbruksverkets klimatenhet.

– En köttskatt vore rimlig på samma grunder som vi har en bränsleskatt, menar Toivo Jokkala, på den ideella föreningen Svensk mat- och miljöinformation.

Läs mer här.


2012-03-21 I dag är Sanna Dufbäck från organisationen Svensk mat- och miljöinformation och kampanjen Köttfri måndag inbjuden för att vid en öppen föreläsning inspirera till grönare matlagning och öka medvetenheten om vad man kan göra för att förlänga och förbättra jordens framtid.

När: 21/3, kl. 13.15–14.00

Var: Aulan, Tandvårdshögskolan (ingång Smedjegatan 16) Malmö

Läs mer här.


2012-03-13 Nu överväger Livsmedelsverket att införa råd för hur mycket kött man bör äta.

-Norrmännen har gått genom genom sina kostråd och kommit fram till att rekommendera högst 500 gram kött per vecka, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

-Sedan kan man ju äta mer vegetarisk mat. Bönor, till exempel, är jättebra mat. Det är bra både för hälsan och miljön, säger Åsa Brugård Konde.

Läs mer här.


2012-03-04 Miljöministern pressades hårt om varför det saknas ekonomiska styrmedel (köttskatt) i syfte att minska köttkonsumtionen i Ekots lördagsintervju i går. Lyssna på frågorna om kött (4 minuter) här.

2012-02-27 Vänsterpartiet skriver i dag på DN Debatt att partiet vill minska köttkonsumtionen.

"Den svenska animaliekonsumtionen står för nästan lika stora utsläpp som utsläppen från Sveriges 4,4 miljoner personbilar och är därmed något man måste förhålla sig till. Vi vill därför att EU:s subventioner till köttproduktion avskaffas och vi vill satsa på mer vegetarisk mat i skolor och annan offentlig verksamhet."

Läs hela debattartikeln här.


2012-02-25 Vegoforum 2012
Den 25 februari arrangeras Vegoforum i ABF-huset i Stockholm. Dagen är fullspäckad med föreläsningar, filmvisningar och matnyttig information. VÄLKOMMEN!!!

2012-02-17 Forskare förbereder attack mot klimatskeptiker. I torsdags startade forskarmötet som avslutas på måndag.

‒ Jag är mycket oroad. Våra motståndare har mer resurser och är duktiga på att kommunicera. Vi måste hitta mer populära vägar att få ut vårt budskap och bli bättre på kommunikation helt enkelt, säger Nina Fedoroff, ordförande för AAAS, organisationen som arrangerar mötet.

Läs mer här.


2012-02-11 Ny viktig debattartikel av Jonas Paulsson om kostråden i ETC.

"LCHF-dietens centrala roll i den svenska kostdebatten gör det olämpligt att den tidigare Arla-chefen, Inger Andersson, är utsedd till generaldirektör för Livsmedelsverket. Det är också oskäligt att Livsmedelsverket sorterar under Landsbygdsdepartementet som leds av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)."

Läs mer här.


2012-02-02 Svenskarna fortsätter att äta mer kött – trots initiativ som Köttfri måndag. Det visar siffror som Jordbruksverket offentliggör i dag. Sedan 1990 har konsumtionen av kött stigit med 41 procent. Läs mer här.

2012-01-22 DN har undersökt vad vetenskapen i dag säger om sambandet mellan kött och cancer. Resultatet är alarmerade.

"Det finns ett massivt vetenskapligt stöd för att charkuterier och rött kött höjer risken för tjock- och ändtarmscancer. Riskökningen varierar något mellan olika studier, men verkar ligga någonstans runt 30 procent för varje daglig portion."

Läs mer här.


2012-01-09 SMMI:s medarbetare Jonas Paulsson hävdar i dag i en debattartikel i Sydsvenskan att köttprotektionism inte är lösningen på jordbrukets miljöproblematik.

‎"Föreställningen att just det egna landets köttproduktion besitter speciella egenskaper, vare sig det gäller miljö eller kvalitet, är mycket utbredd i samtliga EU-länder. Det legitimerar och göder subventionstävlingen mellan länderna som gör att köttpriserna dumpas med en snabbt ökande köttkonsumtion i hela Europa som följd. Konsekvenserna är ytterst allvarliga för både miljön och skattebetalarna."

Läs hela debattartikeln här.


2012-01-02 Göteborgs-Posten har nu kört igång en artikelserie om kött.

Läs mer här.


2011-12-31 Medelhavskost förlänger livet. Mängder av studier har genom åren rapporterat positiva effekter av medelhavskost med mycket olivolja, bladgrönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter.

– Vi kommer hela tiden tillbaka till samma resultat. Det som är bäst för hälsan är en kost med mycket frukt och grönsaker men begränsat med kött, säger Elisabet Rothenberg, doktor och dietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs hela artikeln på svd.se.


2011-12-20 År 2050 förväntas världens befolkning konsumera 66 procent mer animaliskt protein än idag, ett faktum som innebär en kraftig belastning på jordens naturresurser. Detta enligt en ny rapport som publiceras av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) för knappt en vecka sedan. Läs mer här.

2011-12-14 Sverige behöver minska den miljöpåverkan som matkonsumtionen står för. Därför bör köttfria dagar bli en nationell företeelse och kommunerna bör gå före och införa vegetariska dagar för exempelvis skolbarn, skriver 6 kommunpolitiker från 6 olika partier i SvD Brännpunkt. Läs debattartikeln här.

2011-12-12 Mindre kött i kosten kunde enligt forskare minska utsläppen av gödningsämnen i Östersjön.

Merparten av utsläppen av till exempel kväve och fosfor härstammar från matproduktionen, meddelar Forskningsinstitutet för jordbruk och livsmedelsekonomi i Finland. Läs mer här.


2011-12-03 I Naturvårdsverkets nyutkomna rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan omnämns vegetariska dagar som ett bra sätt att agera lokalt i klimatfrågan. Även frågan om köttskatt lyfts fram. Läs hela rapporten här.

2011-11-22 En ny debattartikel på Brännpunkt av Carlsson-Kanyama och Paulsson avslöjar myten om att svenskt kött är klimatsmart.

"Det är alltså ur klimatsynpunkt något bättre att köpa svenskt nötkött än brasilianskt. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0.38-1,3 kilo. Det är alltså ungefär 24 till 84 gånger bättre att köpa bönor (till och med från Brasilien) än att köpa svenskt nötkött."

Läs debattartikeln här.


2011-11-07 I dag uppmanar SMMI:s medarbetare Jonas Paulsson Stockholms läns landsting att införa köttfri måndag, på DN Stockholmsdebatt.

En motion för köttfri måndag i landstinget har nyligen lagds av oppositionsrådet Raymond Wigg (MP). Dessvärre avfärdades motionen av Anna Starbrink (FP), som säger sig inte vilja begränsa patienternas valfrihet.

Läs hela debattartikeln här.


2011-10-27

– Jag trodde aldrig att jag skulle ta dessa ord i min mun, men jag tror på köttskatt. Vi måste minska på köttkonsumtionen, sade Louise Ungerth, chef för konsument och miljö vid Konsumentföreningen Stockholm.

Läs mer här.


2011-10-24 Svensk mat- och miljöinformation söker nu dig som är intresserad av miljöfrågor och vill vara med och öka allmänhetens kunskap om matproduktionens konsekvenser för människor och miljö. Vi förser dig med de verktyg du behöver för att komma igång snabbt och lätt. Läs mer här.

2011-10-16 I dag är det Världshungerdagen. Svenska kyrkan vill blanda annat reformera EU:s jordbrukspolitik och rekommenderar mer vegetariskt för att bekämpa hungern. Läs mer här.

2011-10-08 På Nordic Light Hotel är varje måndag köttfri. Det innebär helt enkelt att de inte serverar kött på måndagar. Detta gör de för att inspirera till nya sätt att jobba med hållbarhet inom besöksnäringen. Vår köttkonsumtion leder nämligen till många allvarliga miljö-, hunger- och hälsoproblem.

Läs mer om hotellets satsning här.


2011-10-05
Det blev SMMI:s medarbetare Jonas Paulsson som vann omröstningen Årets Miljöhjälte för sitt arbete med Köttfri Måndag.

- Att lägga om sina matvanor är ett enkelt sätt att engagera sig mot klimatförändringarna. Köttkonsumtionen orsakar så många problem: förlorad biologisk mångfald, utsläpp av växthusgaser, övergödning, stigande spannmålspriser, skogskövling, vattenbrist, fysisk ohälsa och ett enormt lidande för djuren i köttindustrin, säger vinnaren.

Läs mer här.


2011-10-04 Statens folkhälsoinstitut har släppt en ny rapport som möjligtvis öppnar upp för en köttskatt. De skriver:

"I den allmänna debatten förs återkommande diskussioner om att förändra skattesatserna på matområdet i hälsofrämjande riktning. Därför är det angeläget att ordentligt utreda hur man kan påverka matkonsumtionen i Sverige med ekonomiska styrmedel, och hur detta i så fall skulle påverka befolkningens hälsa."

Läs rapporten här.


2011-09-28 SMMI:s medarbetare, Per-Anders Jande, blev intervjuad om köttskatt i isländska riksradion häromdagen. Lyssna på radiointervjun här.

2011-09-28 Svensk mat- och miljöinformations medarbetare, Jonas Paulsson, är nominerad till Världsnaturfondens årliga miljöhjältepris. Läs om de tio kandidaterna och rösta på din favorit här senast den 4 oktober!

2011-09-27 En rad tunga organisationer, med Naturskyddsföreningen i spetsen, sprider nu själva de kostråd som regeringen stoppat. De gör det för att Sverige inte har råd att vänta på politiker som inte vågar ta ansvar och fatta nödvändiga men obekväma beslut. Läs mer här.

2011-09-20 Regeringen satsar stenhårt på suggorna i årets budget: kraftigt subventionerade slakteriavgifter och ett nytt jättebidrag till grisbönder, en djurvälfärdspeng på 1150 kronor per sugga och år, som alla grisproducenter ska kunna söka. Läs mer här.

2011-09-08 Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppas av regeringen och flera års arbete skrotades därmed. Redan maj 2009 var råden, som baserades helt på på vetenskapliga studier, färdiga. Bland annat rekommenderades svenskarna att äta mindre kött. Läs mer här.

2011-08-22 Vill du föreläsa om matens miljöpåverkan? Nu anordnar vi utbildningar för dig som vill ut och föreläsa med oss. Du kan gå utbildningen i Stockholm 10 september eller i Lund den 17 september. Läs mer i kalendariet.

2011-08-02 Finländska köttätare äter i medeltal mer än 200 gram köttprodukter per dag. Enligt cancerförbunden räcker 300 gram kött per vecka för en vuxen människa.

De som äter mycket kött löper större risk att insjukna i framförallt tarmcancer. Läs mer här.


2011-07-19 Risken att bli sjuk av ehec sammanfaller i hög grad med var i landet det finns mycket nötkreatur som bär på ehec- smitta. 23 PROCENT av mjölkgårdarna i Halland hade bakteriestammar giftiga för människor, visade en utredning av Livsmedelsverket 2007.

Läs SvD:s granskning här.


2011-07-13 I dag handlar DN:s signerade ledare om matsvinn och lockpris på miljön:

”Principiellt är en global matskatt, som innebär att konsumenten får betala det fulla priset för vad livsmedelsproduktionen kostar klimat och miljö, ett effektivt styrmedel. Men en sådan finns knappast på den politiska menyn, och då återstår att arbeta med information och goda förebilder.”

Läs hela ledaren här.


2011-07-05 Adam Cwejman, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, kritiserar i dag på IDG.se Sveriges matpolitik med avseende på köttet.

-Ta köttätande. Ett monumentalt slöseri, en sjuk felprioritering av odlingsmark. Det är helt fruktansvärt.

Och det är här, menar Adam, som marknaden och politiken kan lösa problemet genom att exempelvis se till så att priset för det klimatvärsta köttet till slut blir ohållbart.

Läs hela artikeln här.


2011-07-04 MUF öppnar upp för en köttskatt? En artikel i dagens Miljöaktuellt ger det intrycket.

− I stället för att ge folk dåligt klimatsamvete kan du genom att låta polluter pays-principen ligga fast se till att du lägger kostnaderna på den verksamhet som är miljöförstörande, säger Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

− På så sätt får människor sen möjligheten att fatta sina egna beslut. Är det värt då att äta kött? Är det värt att köra en gammal brittisk sportbil som spyr ut mängder av koldioxid? Är det värt att flyga till Thailand på semestern? Ekonomiska incitament förstår folk.

Läs mer här.


2011-06-29 Världscancerfondens kostråd angående kött uppmärksammas just nu i Finland. Enligt Cancerorganisationernas rekommendationer bör man inte äta mer än 300 gram kött av nöt och gris i veckan. Medelfinländaren äter ändå 1,5 kg kött. Dessutom steks eller grillas köttet ofta, vilket också är ohälsosamt, påpekar Cancerorganisationerna. Läs mer här

2011-06-24 The New England Journal of Medicine publicerar på torsdagen en undersökning där man har följt 120 000 amerikaner och deras matvanor i 20 år. Forskarna undersökte hur deltagarna ändrade sina matvanor och sin vikt under varje fyraårsperiod. De värsta bovarna var potatischips, sötade drycker och kött. De som ökade sin konsumtion av sådana livsmedel var de som i snitt gick upp mest i vikt under fyra år. Läs mer här.

2011-06-21 Gomorron Sverige tar upp frågan om köttskatt klockan 07.15 i morgon bitti. Storhandlande hushåll slänger mer mat än de som handlar ofta och lite. Kan en köttskatt minska svinnet? Jens Holm och Roger Tiefensee, Centerns miljöpolitiska talesperson debatterar köttkonsumtionen.Läs mer här.

2011-06-14 Kväveutsläppen kostar Europa upp till tre miljarder kronor varje år konstaterar 200 experter från 21 länder och 89 organisationer knutna till The European Nitrogen Assessment.

Mer än fyra femtedelar av kväveförbrukning går till odling av djurfoder. Därför anser författarna att åtgärder bör vidtas för att minska den europeiska köttkonsumtionen.

Läs rapporten:


2011-06-09 Nu finns det nya saker att beställa i webbshoppen. Köp några rosa Köttfri måndag-klistermärken eller ett fint Sara Granér-vykort här.


2011-06-05 Idag på världsmiljödagen kräver kampanjen Köttfri måndag och en grupp kända svenska artister minskad köttkonsumtion för miljön. Läs uppropet här.

2011-06-03 På lördag den 4 juni deltar Svensk mat- och miljöinformation på Vegomässan i Malmö och på söndag den 5 juni är vi med och arrangerar firandet av Världsmiljödagen vid Slussenterassen i Stockholm. Kom och besök oss! Mer information i kalendariet.

2011-05-31 Kväveutsläppen kostar Europa hundratals miljoner kronor varje år konstaterar forskare knutna till The European Nitrogen Assessment (ENA). Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till grödor i djurfoder. Forskarna skriver att medborgarnas köttkonsumtion – som ligger högt över det nödvändiga – måste minska för att bättra på den dåliga kvävebudgeten. Läs mer här.

2011-05-25 En brittisk rapport pekar ut både rött kött och bearbetat kött, som korv, som viktiga orsaker till tarmcancer. Nästan hälften av alla fall av tarmcancer skulle kunna förhindras om folk åt mindre kött och mer fibrer, menar brittiska forskare i den mest omfattande rapporten om tarmcancer som hittills gjorts. Läs mer här.

2011-05-24 Mellan 2005 och 2010 sjönk danskarnas genomsnittliga konsumtion av griskött från 44,1 till 34,8 kg, vilket innebär en minskning på hela 21 procent. Detta enligt Dansk Handelsblad. Läs mer här..

2011-05-21 I morgon söndag går Vegovision, Norrlands största mässa om vegetariskt mat, av stapeln i Umeå. Läs mer på vegovision.se.

2011-05-16 I kväll kan du se Pernilla Karlsson från SMMI i Mamma byter bo i TV4. Läs mer här.

2011-05-09 När konsumenter köper kött i butiker betalar de för produktionskostnader, skatter, mellanhands-kostnader och vinster. Minus den del av produktions-kostnaderna som EU står för via CAP. Men en stor del av kostnaderna är det ingen som betalar för - MILJÖKOSTNADEN. För nötkött kan den uppskattas till 385 kr/kg för utsläppsminskning och rening. Läs mer här.

2011-05-04 På lunchen idag pratar Jonas Paulsson från Köttfri måndag mat och miljö utifrån Jonathan Safran Foers bok Äta djur. Plats: Medborgarplatsens bibiotek i Stockholm. Mer information i kalendariet.

2011-05-02 Missa inte Dokument inifrån "Vårt grisiga hav" på söndag 15 maj i SVT. Sjöar av dumpad kycklingdynga. Jättelika grisgårdar utan rening. Nya miljöhot leder till farliga alger längs Östersjöns stränder och hotar sommarens badsemester.
Vår hunger efter kött håller på att förvandla Östersjön till en jättelik kloak för djurbajs. Läs mer här.

2011-04-29
– Vi måste minska överkonsumtionen och slöseriet med energi och mat – speciellt kött – och globalt öka produktiviteten inom jord- och skogsbruket, säger Per Larsson, expert på skogsfrågor på WWF i Sverige.
Ladda ner WWF:s nya globala skogsrapport här.

2011-04-28 Ny rapport kräver fettskatt i Sverige. För att stoppa skenande kostnader för svenskarnas övervikt bör en "fettskatt" införas, anser författarna Dan Andersson och Anna Fransson bakom rapporten Kalorier kostar, som släpptes av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) på torsdagen.Läs mer här.

2011-04-21 Den 22 maj anordnar vi en studiecirkel i hur man lagar seitan med Jesper Nilsson. Mer information om cirkeln och om hur du anmäler dig i kalendariet och på facebook.

2011-04-15 Den 26 april anordnar Köttfri måndag och Hållbart Universitet en föreläsningskväll om kött, miljö och hälsa på AF-borgen i Lund med stöd från Svensk mat- och miljöinformation. Läs mer i kalendariet.

2011-04-15 Svensk mat- och miljöinformation deltar på Örebros största vegomässa i Kulturhuset lördagen den 16 april. I år har vi en föreläsning kl.14.00 på temat Djurindustrin som klimatbomb. Läs mer i kalendariet.

2011-04-13 Nu kan du ladda ner Svensk mat- och miljöinformations broschyr Maten & miljön som pdf. Klicka här.

2011-04-10 Danska LRF – Landbrug & Fødevarer – kommer att överklaga den danska köttskatten till EU. Det är en hälsoskatt på mättat fett som Folketinget har beslutat att införa den 1 oktober 2011. Läs mer här.

2011-03-31 Den 21 april drar vi igång en studiecirkel om bakning utan ägg och mjölk. Läs mer om cirkeln och om hur du anmäler dig i kalendariet.

2011-03-31 Den 17 april anordnar SMMI en kurs i Stockholm om opinionsbildning och politisk påverkan i mat- och miljöfrågor. Läs mer i kalendariet.

2011-03-25 Svensk mat- och miljöinformation söker en verksamhetssamordnare på halvtid. Läs platsannonsen här.

2011-03-21 Folketinget, Danmarks parlament, beslutade förra veckan att införa en hälsoskatt på mättat fett den 1 oktober 2011. Den nya köttskatten innebär att kött- och mejeriprodukter beskattas med 16 danska kronor per kilo mättat fett. Läs mer här.

2011-03-15 Världsnaturfonden bjöd in Sveriges alla städer och kommuner för ett år sedan att bli inspirerande förebilder för resten av världen. En jury av internationella klimatexperter har granskat kommunerna och funnit att Botkyrka och Södertälje tillsammans med Malmö står helt i en klass för sig. Södertälje får idag hederspris för sina "ambitiösa mål för matkonsumtionen". Kommunen ska minska köttkonsumtionen med 30 procent till 2014 och matavfallet med 50 procent. Läs mer här.

2011-03-11 Tjugo riksdagsledamöter röstade i onsdags JA till en motion i sex punkter för minskad köttkonsumtion i Sverige.

1) Mål om minskad animaliekonsumtion
2) Handlingsplan för minskad köttkonsumtion
3) Avvecklade stöd till köttindustrin
4) Styrmedel för minskad köttkonsumtion
5) Vegetariska måndagar
6) Upphandla grönt

Läs riksdagsmotionen i sin helhet här.


2011-03-08 Svensk Mjölk är på krigsstigen mot en köttskatt. De avfärdar tanken på en skatt på animaliska livsmedel i Sverige genom att lyfta fram en undersökning som påstår att skumgodis har nästan fyra gånger så hög klimatpåverkan som mjölk. De glömmer dock informera läsaren om att skumgodis oftast görs på animaliskt gelatin och att mjölkkor slutligen slaktas och blir kött. Läs deras vetenskapligt märkliga analys om varför mjölk är klimatsmart här.

2011-02-21 Nu visas dokumentären Stek åt alla från 2010 på svt.se. För att tillfredsställa den ökande efterfrågan på kött måste jordens köttdjursbestånd fördubblas inom 40 år. Det skulle innebära en katastrof för både miljön och klimatet. Är kött gjort på insekter en lösning på problemet? Se dokumentären här.

2011-02-18 Danmark håller på att skriva historia och bli det första landet i världen som inför en slags köttskatt. I juli träder den nya fettavgiften på kött- och mejeriprodukter i kraft. Köttlobbyn rasar över hälsoskatten, som de påstår skapar stora administrativa problem. Läs mer här.

2011-02-08 Ikväll visar SMMI dokumentären Meat the truth i ABF-huset i Stockholm. Till det efterföljande seminariet kommer Marianne Thieme, partiledare för nederländska Parti för djuren och Karen Soeters från Nicolaas G. Pierson Foundation, som producerat filmen. Mer information i kalendariet. Missa inte detta!

2011-02-05 Ny rapport: Köttskatt skulle ge stora klimatvinster. En ny rapport ifrån Chalmers tekniska högskola har undersökt effekterna av en skatt på köttproduktion.

2011-01-31 För pressen: visning av dokumentären Meat the Truth och efterföljande frågestund i riksdagen ons 9 februari kl 09.30–12.00. Mer information i kalendariet.

2011-01-20 Den 8–9 februari visar SMMI filmerna Meat the truth och Sea the truth, om köttets respektive fiskets miljökonsekvenser, i Stockholm. Efter visningarna finns chans att prata med filmernas skapare, speciellt inbjudna från Nederländerna. Se mer i kalendariet och läs pressinbjudan här.

2011-01-14 Från årsskiftet är en dag i veckan helt vegetarisk i skolmatsalarna i Helsingfors. Läs mer på YLE:s hemsida och i Köttfri måndags pressrum.

2010-12-22 Svensk mat- och miljöinformation önskar god grön jul med tips på smaskens vegansk julmat hos Djurens Rätt och Veganföreningen. Du kan också googla och hitta fler veganska läckerheter till jul- och nyårsborden!

2010-12-07 Söndagen den 12/12 deltar kampanjen Köttfri måndag på Ekojul – Studiefrämjandets ekologiska julmarknad i Stockholm. Läs mer här.

2010-12-01 Den lackar mot jul och 4-5 december är det Schysst jul i ABF-huset i Stockholm. Rättvisa klappar delar plats med seminarier och filmvisningar. Missa inte Schysst jul = köttfri jul kl 14-15 på söndagen 5 december.

2010-11-23 Nästa vecka inleds FN:s klimattoppmöte i Cancún, Mexiko. Inför mötet uppmanar Svensk mat- och miljöinformation tillsammans med ett stort antal andra organisationer världens regeringar att vidta åtgärder mot djurhållningen för klimatets skull. Läs och skriv under The Cancun Declaration on Livestock and Climate Change du också!

2010-11-19 En sorts köttskatt planeras i Danmark i juli 2011. Mellan 13 och 14 danskar kronor per kilo på mättat fett i livsmedel. En avgift som läggs på den moms som redan finns. Läs mer här.

2010-11-11 Den 17 november deltar Svensk mat- och miljöinformation på Lunds 30:e ungdomsting – i år med tema mat. Läs mer i kalendariet.

2010-10-31 Tisdagen den 2 november anordnar Djurens Rätt och SMMI ett seminarium i Stockholm om köttkonsumtionens miljöpåverkan. Läs mer här.

2010-10-22 I helgen deltar Svensk mat- och miljöinformation på Miljötinget i Ludvika – Nordens största miljökonferens för unga!

2010-10-21 Ny rapport: Rättvisa mål – så når vi dit. Miljöförbundet Jordens Vänner har nu släppt en helt ny rapport som tar vid där "Det Saknade Miljömålet" slutade. Läs mer här.

2010-10-02 Torsdagen den 7 oktober är Svensk mat- och miljöinformation med och anordnar seminariet Köttfria dagar i Stockholms skolor i Ekoteket i kulturhuset i Stockholm. Läs mer i kalendariet.

2010-09-18 Den 29 september anordnar Svensk mat- och miljöinformation ett seminarium om arbetet för minskad köttkonsumtion i kommunal verksamhet. Plats: Ekocentrum i Göteborg. Läs mer i kalendariet.

2010-09-10 Köttfri Måndag startar upp hösten med ett stormöte nu på söndag den 12 september kl 16.00. Vi planerar aktiviteter och pratar om hur vi kan gå vidare och hur vi vill driva kampanjen i höst. Vi vill gärna ha dina åsikter och din hjälp! Läs mer här.

2010-08-09 Snyggast vinner. Kampanjen köttfri måndag vann både på argument och utseende under almedalsveckan. Kampanjens t-shirt vann nämligen twittertävlingen #snyggastvinner. Läs mer på makthavare.se


2010-08-04 Svensk mat- och miljöinformation och Miljöförbundet Jordens Vänner anordnade ett seminarium och politikersamtal under almedalsveckan i juli. Nu kan du se en film från seminariet på citizenarena.se.

2010-08-04 Sista juli deltog SMMI i Prideparaden tillsammans med Djurens Rätt. I år fokuserade vi på kampanjen Köttfri måndag.


2010-07-19 Svensk mat- och miljöinformation och Miljöförbundet Jordens Vänner anordnade ett mycket välbesökt seminarium om åtgärder för minskad köttkonsumtion under Almedalsveckan i Visby. Läs mer här.

2010-07-04 Smmi, Miljöförbundet Jordens Vänner och kampanjen Köttfri måndag är några av de organisationer och nätverk som uppmärksammar köttets miljöpåverkan under årets politikervecka i Visby. Tre seminarier om åtgärder och organisering för minskad köttkonsumtion anordnas under veckan. Läs mer här.

2010-07-02 Den 1 juli 2010 övertog Sverige ordförandeskapet i Helsingforskommissionen. Smmi anser därför att det nu är dags för att införa en köttskatt i konsumentledet för att rädda Östersjön. Läs Smmi:s pressmeddelande här.

2010-06-23 SMMI deltar på Almedalsveckan i Visby 4-10 juli. Vi är medarrangörer till seminarier på måndag, onsdag och torsdag och deltar i kampanjen Köttfri måndags informationsarbete under veckan. Läs mer i kalendariet.

2010-06-17 Amerikanerna har fått de nya kostrekommendationerna: Dietary Guidelines for Americans, 2010. De innebär en vegetarisk livsstil med mindre kött, socker, salt och mer grönsaker. Läs hela rapporten här.

2010-06-15 Klimatmärkning av kött och mjölk får stark kritik av Smmi. Kött- och mjölkbranschen lanserar i dag en ny klimatmärkning tillsammans med KRAV. Detta innebär att kött- och mjölkprodukter kan klimatcertifieras. Läs Smmi:s pressmeddelande här.

2010-06-04 Ännu en FN-rapport uppmärksammar att vår konsumtion av kött, mjölk och fisk hotar det globala ekosystemet. Den är också tydlig med vilka åtgärder som behövs: "A substantial reduction of impacts would only be possible with a substantial worldwide diet change, away from animal products". Läs mer i The Guardian och ladda ner FN-rapporten här.

2010-06-02 På världsmiljödagen 5 juni deltar SMMI på Vegofesten i Öreboro och manifestationen Det finns ingen planet B i Stockholm. Läs mer i kalendariet. I år är temat för dagen biologisk mångfald. Läs SMMI:s pressmeddelande här.

2010-06-01 Miljömålsrådets senaste utvärdering av det svenska miljömålsarbetet visar att vi inte kommer närmare att nå de flesta av våra miljömål och att vår konsumtion dessutom skapar stor skada på miljön i andra länder. Livsmedelsproduktionen står i centrum för många av problemen: "Kött, mejeriprodukter och djurfoder är exempel på varor som kräver stora arealer både i Sverige och utomlands." Läs miljömålsrådets rapport här.

2010-06-01 Slopa köttet på Världsmiljödagen. På lördag den 5 juni firas Världsmiljödagen. Årets tema är biologisk mångfald. Svensk mat- och miljöinformation ser därför världsmiljödagen som ett bra tillfälle att uppmärksamma den stora drivkraften bakom förlust av av biologisk mångfald internationellt: vår efterfrågan på kött. Läs SMMI:s pressmeddelande om Världsmiljödagen här.

2010-05-05 Torsdagen den 6 maj firar Gent ettårsjubileum. Ett år har då gått sedan staden började servera vegetariskt på torsdagar på skolor och andra offentliga inrättningar för klimatets skull. Det blir fest och det bjuds på en hel del vegetarisk mat. Läs mer här.

2010-04-13 Nu har SMMI lämnad in ett medborgarförslag där vi föreslår att Stockholm ska införa en köttfri dag. Läs medborgarförslaget här.

2010-03-17 Pressinbjudan: Hur gör jag för att bli en miljösmart matkonsument? Seminarium i projektet Miljösmart Mat 23 mars 2010. Läs mer här.

2010-03-02 Läs SwedWatch, Latinamerikagrupperna och Miljöförbundet Jordens Vänners nya rapport Mer kött och soja – mindre regnskog. Rapporten tar upp såväl miljökonsekvenser av djuruppfödning och foderproduktion i Brasilien som sociala konsekvenser för ursprungsfolk och arbetare.

2010-02-11 Ett brett samarbete av organisationer och den tyska staden Bremen förespråkar nu vegodagar. Läs mer här.

2010-02-04 Nu kan du beställa klistermärken för Köttfri måndag! Klicka här!


2010-02-03 Restaurang Ängen i Umeå har nu köttfria måndagar. Läs mer här.

2010-02-02 Svensk mat- och miljöinformation har deltagit i planeringen av en studiecirkel om opinionsbildning och politisk påverkan i vegofrågor. Cirkeln startar 7 februari och har fysiska träffar i Stockholm. Läs mer om cirkeln och hur du anmäler dig här.

2010-01-25 Lokalavdelningarna i Jönköping för Grön Ungdom och Ung vänster anordnade tillsammans under fredagkvällen en tillställning med fokus på djurrätt och miljö. I gemenskapens anda samlades ett sextiotal ungdomar för att ta del av vad kvällen hade att bjuda på. Smmi var på plats, läs mer här.

2010-01-23 Stockholms stad, som utsetts till Europas miljöhuvudstad 2010, har nu möjlighet att bli ett gott föredöme för andra. Som en viktig klimatåtgärd under detta ledarskap föreslår Smmi att Stockholm ska verka för en köttfri dag i veckan. Läs här vårt öppna brev till staden i Stockholms Fria Tidning.

2010-01-06 Smmi stödjer nu kampanjen för köttfria måndagar. Bakgrunden är att Rajendra Pachauri, ordförande i FN:s klimatpanel IPCC, uppmanar alla att avstå biffen en dag i veckan och sedan successivt minska köttätandet. Han stöds av Paul McCartney och hans döttrar Stella och Mary som i England driver kampanjen Meatfree Mondays, dvs köttfria måndagar, som sprider sig runt världen. Gå gärna in på kottfrimandag.se och stöd kampanjen du också!

2010-01-03 Idag har 4598 personer skrivit under SMMI:s upprop för miljöskatter på animaliska livsmedel, Köttskatt nu! Klicka här för att skriva under du också!

2009-12-29 Kött står för en allt större del av växthusgaserna. Enligt en artikel i World Watch Magazine står djurhållningen för drygt hälften av utsläppen av växthusgaser, alltså betydligt mer än de 18 % som FN uppskattade det till 2006 i rapporten Livestock’s long shadow. Läs artikeln här.

2009-11-24 Svensk mat- och miljöinformation deltar på Vegomäsan i Stockholm 5 december. Passa på att komma dit och besöka vårt informationsbord!


2009-11-11 Svensk mat- och miljöinformation deltar på ett antal arrangemang den närmaste tiden, t ex Klimatting ett i Lund 13-15 november och temadag för klimatet på Södertörns högskola 18 november. Kolla kalendaitet för mer information.

2009-10-29 Söndagen den 1 november firas internationella vegandagen över hela världen. Om du inte redan är vegan så är denna dag ett bra tillfälle att prova på hur lätt det är att minska din negativa miljöpåverkan genom att leva veganskt. Mer info i kalendariet.

2009-10-29 Naturvårdsverkets senaste opinionsunderökning om allmänhetens inställning till klimatfrågan visar att fler vill se höjda skatter för bromsa klimatförändringen och att en majoritet av svenskarna, 54%, kan tänka sig att minska sin köttkonsumtion av samma skäl. Läs mer här.

2009-10-24 Fredrik Reinfeldt: "Köttskatt är en viktig fråga". I en intervju i Fria Tidningen säger statsministern att kött och animaliehantering är viktiga frågor som man måste vara beredd att diskutera i de internationella klimatförhandlingarna. Läs mer här .

2009-10-23 På lördag är det internationella klimataktionsdagen. Svensk mat- och miljöinformation deltar med informationsbord på Sergels torg. Där kommer många svenska miljöorganisationer också att ha en aktion tillsammans med klimataktionskampanjen 350.org kl 13.30. Från kl 11.00 är det seminarier i Kulturhuset. Mer info i kalendariet.

2009-10-23 Rajendra Pachauri, ordförande för FN:s klimatpanel: "Jag blev vegetarian för sju, åtta år sedan, när jag insåg hur viktigt det är att minska den globala köttkonsumtionen. Den orsakar enorma utsläpp." Pachauri framhöll köttkonsumtionens centrala roll i klimatförändringarna i en Intervju med Dagens Nyheter under Europeiska utvecklingsdagarna i Stockholm. Läs mer här.

2009-10-01 Idag är det vegetariska världsdagen. Många av Sveriges skolor firar med vegetarisk meny. Prova vegetariskt idag du också!

2009-09-15 Den 3 oktober deltar Svensk mat- och miljöinformation på Klimatforum i ABF-huset i Stockholm. Vi har informationsbord under dagen och ordnar seminariet Mer kött på benen – mindre på tallriken tillsammans med FAO Norden, Miljöförbundet Jordens Vänner och Fältbiologerna (Per Albin-salen kl. 14.15–15.30). Klicka på bilden för mer info.


2009-09-03 Allt fler skolor inser att de kan göra stor skillnad för miljön genom att servera mer vegetariskt och ekologiskt i skolbespisningarna. Orionskolan i Visby är en av de skolor som gått längst, med 85 procent ekologisk och 100 procent vegetarisk mat. Läs mer här.

2009-09-01 Kolla in Svensk mat- och miljöinformations nya multimediaarkiv, med bilder, videoklipp och ljudklipp från Svensk mat- och miljöinformation och länkar till videoklipp om mat- och miljö. Multimediaarkivet nås från vänstermenyn eller genom att klicka här.

2009-08-21 Den 20 augusti ordnade Svensk mat- och miljöinformation ett besök på den nyttiga, miljövänliga snabbmatsrestauranten EkoBar tillsammans med Stockholms veganer. Läs mer och se bilderna här.


2009-08-21 Dietisternas riksförbund: "Det allra hottaste just nu är att äta grönt och klimatsmart." Läs mer här.

2009-08-20 För dig som går eller arbetar i skolan: läs mer om Svensk mat- och miljöinfotrmations erbjudande till gymnasieskolor och folkhögskolor om skolseminarier om hållbar livsmedelsproduktion här.

2009-08-04 För att ge möjlighet att kommentera våra debattartiklar och insändare lägger vi nu upp dem på vår nyhetsblogg. Klicka här eller på Nyhetsblogg i vänstermenyn för att komma till bloggen.

2009-08-04 Lördagen den 1 augusti deltog Svensk mat- och miljöinformation på Stockholms Pridefestival och Klimax "Flyg inte bort"-festival. Läs mer och se bilderna här.


2009-07-30 Den 1 augusti deltar Svensk mat- och miljöinformation i uppladdningen inför Prideparaden i Humlegården i Stockholm med informationsbord. Paraden börjar kl 13 och vi finns på plats från c:a kl 11.

2009-07-23 Nu kan du rösta på Svensk mat- och miljöinformations hemsida på Veggietoppen – topplistan för hemsidor med vegotema. Klicka på knappen nedan för att rösta!

VeggieToppen


2009-07-17 Kolla vår nya sida med länkar till producenter och varumärken som fokuserar på ekologisk vegomat och mjölkfria mejeriprodukter! Titta under konsument i menyn eller klicka här.

2009-07-15 Nu kan du beställa flygblad från Svensk mat- och miljöinformation. Mer information här.

2009-06-26 Läs SMMI:s debattartikel som tar upp en aspekt av köttproduktionen som många nog inte reagerat över – hur mycket den kostar samhället. I samband med detta tar vi upp de samhällsekonomiska och privatekonomiska vinsterna av att låta djurhållningen betala sina egna kostnader genom att lägga en köttskatt i konsumtionsledet.


2009-06-22 Nu kan du söka i vår nyhetsdatabas med mat- och miljönyheter publicerade de senaste åren. Klicka här för att söka i databasen.

2009-06-16 Svensk mat- och miljöinformation har två punkter under almedalsveckan i Visby – en föreläsning söndagen den 28 juni 13:30-14:30 och en workshop måndagen den 29 juni 10:30-11:30 i Alternativa politikerveckans lokal på S:t Hansskolan. Mer information här.

2009-06-02 Boskapshållningen slaktar 1 hektar regnskog i Amazonas var 18:e sekund enligt Greenpeacs nya rapport "Slaughtering the Amazon". Läs den här.

2009-05-30 Fredagen den 5 juni deltar Svensk mat- och miljöinformation på Klimatfestival i Björns trädgård i Stockholm. Kom gärna och hälsa på! Mer info i kalendariet.

2009-05-30 Köttskattkampanjen flyter på. Vi samlar in namn både på nätet och på stan och när vi är ute på mässor, festivaler och andra evenemang. Idag har vi 3248 underskrifter för köttskatt varav 671 på nätet. Mer information här.

2009-05-12 Den belgiska staden Gent utropar köttfria torsdagar för klimatet och hälsan. Invånarna uppmanas att äta vegetariskt och det vegetariska utbudet i restauranger för offentliganställda utökas. Övriga restauranger i staden uppmuntras att följa efter. Staden satsar dessutom på vegetariska matlagningskurser. Från och med hösten serveras vegetarisk mat i skolorna på torsdagarna. Mer information här.

2009-05-09 Idag deltar Svensk mat- och miljöinformation på vegomässan i Malmö. Mer info här.

2009-04-15 Vår mjölkkonsumtion är ett stort miljö- och klimatproblem och 65% av det nötkött som produceras i Sverige är en biprodukt från mjölkindustrin (mjölkkor som inte längre mjökar maximalt, ofta inte mer än fem år gamla, samt kalvar av hankön). Mjölkens stora negativa miljöpåverkan börjar nu äntligen uppmärksammas i media, se t ex Arbetaren 18/3 samt SVT Rapport och SVT:s nya klimatsajt Ställ om idag 15/4.

2009-04-01 Idag startar arbetet med Svensk mat- och miljöinformations skolinformationsprojekt om ekologiskt och socialt hållbar livsmedelsproduktion med stöd från Konsumentverket. Vill du att vi skall besöka din skola i höst? Hör då av dig till skolinfo@smmi.nu för mer information.

2009-04-01 Vår höga köttkonsumtion är oerhört negativ för miljön och den globala matförsörjningen, men den drabbar även köttätarens hälsa väldigt hårt, enligt flera nyligen uppmärksammade studier. Läs t ex artikeln Köttätare lever kortare i SvD 25 mars.

2009-03-21 Imorgon den 22 mars är FN:s världsvattendag. Temat för Världsvattendagen 2009 är "Det gränslösa vattnet", då fokus ligger på gränsöverskridande vatten. Att vårda möjligheterna till samarbete genom förvaltning av gränsöverskridande vattenresurser kan hjälpa till att bygga respekt, förståelse och tillit mellan länder och därmed främja fred, säkerhet och hållbar ekonomisk tillväxt. Läs mer på FAO:s hemsida.

2009-03-14 Klicka här för att se Tobias Engstrand från SMMI och Gustav Fridolin i ZTV:s Mamma, det är en kändis i köket.

2009-03-14 Köttfria dagen 20 mars. Sedan 1985 har kampanjen Meatout för utbildning om fördelarna med vegetarisk kosthållning pågått, framför allt i USA, men även i andra länder. Den 20 mars varje år firas köttfria dagen med aktiviteter som syftar till folkbildning om vegetarisk kost. Fira du också!

2009-03-10 Nu finns alla presentationer från Vänsterpartiets seminarum om kött och klimat i riksdagen 25 februari att ladda ner från nätet. Klicka här.

2009-03-10 Jens Holms och Toivo Jokkalas rapport om köttets klimatpåverkan Djurindustrin och klimatet – EU blundar och förvärrar har översatts till många språk. Nu har den fått en egen hemsida, MeatClimate.org.

2009-03-10 Vi slänger 25% av all mat vi producerar. Redan våra butiker slänger massor av mat, trots att den är fullt ätlig. Friganer lever på att rädda denna mat och kan spara pengar samtidigt som de gör en insats för miljön. De flesta friganer är veganer, medan andra tycker att det är bättre att äta animalier än att de slängs bort. Läs mer på den nya frigan-bloggen Frigan.

2009-02-27 Se bilder från Vänsterpartiets seminarum om kött och klimat i riksdagen 25 februari här.

2009-02-26 Sveriges Televisions Uppdrag granskning tog igår upp hur den odlade laxen hotar livet i havet. Läs mer och se programmet här.

2009-02-25 Svensk mat och miljöinformation deltar på Klimataktions "Saturday Night Earth Fever – allkonst för klimatet" lördagen den 28/2 på Teater Replica, Hantverkargatan 78, Stockholm. Läs mer här.

2009-02-24 Missa inte Vänsterpartiets seminarum om kött och klimat imorgon kl 13-16 i riksdagen. Anmäl dig senast idag till anna.havula@riksdagen.se. Läs mer här.

2009-02-09 EU-parlamentet har antagit en ny klimatresolution, som bland annat tar upp köttet som klimatproblem. Läs resolutionen här och den svenska EU-parlamentarikern Jens Holms kommentarer till resolutionen här.

2009-02-04 På initiativ av Vänsterpartiet och Svensk mat- och miljöinformation anordnas den 25/2 kl 13-16 ett seminarium i riksdagen om hur köttkonsumtionens påverkan på klimatet kan minskas. Detaljerat program och information om anmälan och lokal här.

2009-02-01 En ny rapport från Greenpeace visar att 75% av skogskövlingen i Brasilien kommer från boskapshållningen. Läs mer här.

2008-12-02 Minska köttkonsumtionen, särskilt i den rika världen. Det kräver EU-parlamentets klimatutskott som just har röstat igenom EU-parlamentets klimatresolution. Klimatutskottet påpekar att djuruppfödningen och köttindustrin står för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser och kräver också att framtida klimatåtgärder inte får göras på bekostnad av djurens välbefinnande. Läs mer här.

2008-12-01 Grön Ungdom lanserar idag klimatkampanjen "Byt Mat Inte Klimat" för att belysa köttkonsumtionens enorma klimatpåverkan. Grön Ungdom kräver bland annat köttskatt. Läs mer här.

2008-11-23 SMMI:s vinterkampanj 2009 för köttskatt har börjat. Vi samlar in namnunderskrifter vid bokbordet på lördagar vid Sergels torg. Dessutom kommer vi att trycka upp nya broschyrer om köttets inverkan på svälten, Östersjön och hälsan samt delta i kampanjen för mer vegetarisk mat i skolorna. Se en film från bokbordet här.

2008-11-18 Svenskarnas beredskap att minska sina egna utsläpp av växthusgaser har fortsatt att öka. Detta trots att man inte uppfattar klimatfrågan som riktigt lika viktig som under 2007. Det visar Naturvårdsverkets årliga undersökning om allmänhetens inställning till klimatförändringen. Läs hela rapporten här.

2008-11-04 SMMI har engagerat sig i ett internationell miljöprojekt, Challenge Europe, som syftar till att höja nivån på klimatdebatten. Vi lyfter frågan om köttskatt. Läs mer här.

2008-10-25 På Chalmers tekniska högskola forskar man om möjligheten att producera konstgjort kött. Tyvärr kommer det att ta minst 20 år innan köttet finns på marknaden om inte politikerna tar sitt ansvar och tillför de resurser som behövs. Se videon här.

2008-10-15 SMMI har översatt FN:s klimatpanels fördrag om kött och miljö som chockade 400 personer från regeringar, ambassader, tankesmedjor och forskningsinstitut. Läs översättningen här.

2008-10-09 Svensk mat- och miljöinformations studiecirkel maten och miljön startar 15/10 i Stockholm. Läs mer här.

2008-09-24 Svensk mat- och miljöinformation har nu en lokalgrupp i Örebro. Du kan kontakta dem via orebro@smmi.nu. Riksorganisationen nås som vanligt via contact@smmi.nu.

2008-09-24 Per-Anders Jande från Svensk mat- och miljöinformation blir intervjuad i tidningen Djurens Rätt. Läs tidningen här.

2008-09-21 Nu har totalt 2134 personer, varav 516 här på hemsidan, skrivit under namninsamlingen för köttskatt!

2008-09-14 IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri talade den 8 september i London om köttkonsumtionens negativa effekter på klimatet och människors tillgång till mat. Se föredraget och ladda hem hans presentation här.

2008-09-13 Idag anordnades ännu en vegomässa och som vanligt blev det en stor succé. Svensk mat- och miljöinformation deltog på mässan med informationsbord och i ett panelsamtal. Under mässan skrev 480 personer på för en köttskatt.

2008-09-10 Svensk mat- och miljöinformation deltar på Vegomässan 13 september kl 10-18 i Enskilda Galleriet, Kronobergsgatan 37, t-bana Fridhemsplan, Stockholm. Mer information här.

2008-09-07 Ska vi låta köttlobbyn slakta Livsmedelsverket? Män bör äta hälften så mycket kött och kvinnorna kan byta ut var fjärde köttportion mot bönor. Det är det preliminära rådet från Livsmedelsverket som håller på att ta fram miljöanpassade matråd. Kött och Charkföretagen, ett samarbetsorgan för köttbranschens många lobbyorganisationer, svarar med att försöka slakta Livsmedelsverket genom att föreslå att det slås ihop med Jordbruksverket. Läs SMMI:s svar här.

2008-09-06 Rajendra Pachauri, FN:s klimatpanels ordförande tar ställning för köttskatt i dagstidningen De Morgen, 1 september 2008. Läs mer här.

2008-08-25 En av de stora frågorna i de internationella klimatförhandlingarna är hur skogsskövlingen skall kunna stoppas. Svensk mat- och miljöinformation hoppas att EU skall prioritera åtgärder för minskad köttproduktion i förhandlingarna. Läs vårt öppna brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson här.

2008-08-07 Jens Holm, EU-parlamentariker (v) och Åke Rutegård, vd kött- och charkföretagen, debatterade köttföretagens önskan att exportera till Kina i Gomorron Sverige torsdagen 7 augusti. Läs mer och se debatten här.

2008-08-06 Köttexporten till Kina kommer att diskuteras i Sveriges Televisions Gomorron Sverige torsdagen 7 augusti kl 07.15.

2008-08-06 Efter att Svensk mat- och miljöinformation uppmärksammat frågan tar Rapport tar upp Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets resa till Kina för att öppna upp för köttexport. Svensk mat- och miljöinformations informationsansvariga Per-Anders Jande deltar i inslaget. Läs mer här.

2008-08-06 Svensk mat- och miljöinformation samtalar med Livsmedelsverket i Sveriges Radios P1 Morgon om att myndigheten arbetar för att öppna upp köttexport till Kina. Läs mer här. Lyssna på samtalet här.

2008-07-25 Livsmedelsverket och Jordbruksverket förhandlar fram handelsavtal med Kina på uppdrag av den svenska köttindustrin. Läs mer här. Svensk mat- och miljöinformation ifrågasätter varför våra myndigheter agerar på vår smutsigaste industris uppdrag och på så vis aktivt motarbetar Sveriges miljö- och klimatmål. Läs mer här.

2008-07-23 Svensk mat- och miljöinformation bemöter köttlobbyns argument om att köttproduktion behövs "för de öppna landskapen" med insändarkampanj. Läs mer här.

2008-07-16 Svensk mat- och miljöinformation samarbetade med flera organisationer om att sprida information om djurindustrins miljökonsekvenser och propagera för köttskatt under politikerveckan i Almedalen. Läs mer här.

2008-07-04 Svensk mat- och miljöinformation deltar på Alternativa politikerveckan i Visby. Programmet är klart och våra punkter ligger onsdagen 9/7 kl. 15-16 i S:t Hansskolan och torsdagen 10/7 kl 10-11.30 på Gotlands Konstskola. Läs mer här.

2008-07-04 Svensk mat- och miljöinformation presenterar det hetaste sommarmodet: t-shirt med köttskattryck.


2008-06-28 Nu kan du beställa klistermärken från Svensk mat- och miljöinformation. Mer information här.

2008-06-28 Svensk mat- och miljöinformation deltar på "åk inte bort"-festival med Klimax och Ingen människa är illegal i Tantolunden i Stockholm.


2008-06-12 I en insändare säger Jonas Norberg från Svensk mat- och miljöinformation felaktigt att europaparlamentarikern Lena Ek (c) uppmanat EU:s medlemsländer att införa köttskatt. Uppmaningen kommer inte från Lena Ek utan från Jens Holm, europaparlamentariker för Vänsterpartiet. Jonas ber om ursäkt för det inträffade. Länk till pressmeddelande här.

2008-06-11 Svensk mat- och miljöinformations namninsamling för köttskatt passerade i veckan 1200 namnunderskrifter, varav 390 kommer från hemsidan.

2008-06-05 Svensk mat- och miljöinformation deltar på Alternativa politikerveckan i Visby, enligt det preliminära programmet 9/7 och 10/7. Läs mer här.

2008-05-19 Programmet Dokument inifrån: mat för planeten finns nu att se på SVT Play.

2008-05-13 Insändare från Svensk mat- och miljöinformation publiceras i Folket. Läs insändaren här.

2008-05-09 Insändare från Svensk mat- och miljöinformation publiceras i Dagbladet. Läs insändaren här.

2008-05-06 Radioprogrammet med Svensk mat- och miljöinformation som gäster på Think Globally Radio finns nu att ladda ner i mp3-format här.

2008-04-27 Svensk mat- och miljöinformation deltar i radioprogram om köttets miljömässiga och djurrättsliga konsekvenser. Söndagen 27 april kl 19.00, Think Globally Radio 95,3 MHz i Stockholm. Läs mer här.

2008-04-14 Nätverket Mat Utan Djurindustri anordnade workshop om lobbying kring djurindustrins miljöpåverkan. Svensk mat- och miljöinformation var medarrangör.

2008-04-14 Svensk mat- och miljöinformation, Klimax och Djurens Rätt Stockholm informerar om köttindustrins miljöpåverkan utanför riksdagen. Läs mer här.

2008-04-10 Svensk mat- och miljöinformation startar ny studiecirkel: praktiskt arbete för uthållig livsmedelsproduktion. Läs mer om cirkeln och om hur du anmäler dig här.

2008-03-27 Svensk mat- och miljöinformation pratade om djurindustrins miljöpåverkan och köttskatt i Sveriges Radio Kalmar. Lyssna på inslaget här.

2008-03-26 Svensk mat- och miljöinformations köttskattgrupp på facebook passerade idag 1000 medlemmar. Historisk ögonblicksbild.

2008-03-25 Svensk mat- och miljöinformation har varit med om att ta initiativet till ett nationellt nätverk för personer och organisationer som arbetar med djurindustrins miljökonsekvenser, Mat Utan Djurindustri. Mer information här.

2008-03-25 Svensk mat- och miljöinformation deltar nu i arbetet inom Meat Response, ett nätverk av skribenter som granskar vad som publiceras om köttets miljöpåverkan i svensk media. Hör av dig till contact@smmi.nu om du vill vara med!

2008-03-12 Riksdagen visade sig idag vara negativ till köttskatt. Därför fortsätter vi kampanjen för miljöskatter på animaliska livsmedel. Klicka här för att skriva på uppropet! Se motionen som behandlades i riksdagen idag här.

2008-03-12 Finansdepartementet har mottagit namnen på de 828 personer som hittills skrivit på uppropet för miljöskatter på animaliska livsmedel och avskaffande av EU:s subventioner till köttindustrin (på papper och via nätet). Läs Svensk mat- och miljöinformations följebrev här.

2008-03-12 Uppdrag granskning granskar köttet – miljöboven på vår tallrik. SVT1 12/3 20.00. Se programmet på SVT:s hemsida.

2008-03-04 Skynda att skriva på vårt upprop för köttskatt! I nästa vecka lämnas det in till regeringen. Se mer i vänstermenyn under Kampanj: Köttskatt nu!

2008-02-20 Ny rapport om skatter på animaliska livsmedel släppt! Se mer under litteratur/rapporter engelska eller ladda hem rapporten direkt.

2008-02-20 Svensk mat- och miljöinformations studiecirkel har satt igång. Det finns fortfarande möjlighet att vara med. Mer info här.VeggieToppen  VeggieToppen